Onderzoek Universiteit Maastricht

Geachte huisarts en praktijkondersteuner,

Kent u de Ziektelastmeter COPD al? Deze is nu uitgebreid voor mensen met astma, COPD en diabetes mellitus type 2, en binnenkort ook hartfalen! Hiermee kan de ervaren ziektelast van iemand gemeten en gevisualiseerd worden om zo gepersonaliseerde zorg te kunnen leveren voor iemand met één of meerdere chronische aandoeningen. Het is wel belangrijk dat we het effect van dit nieuwe instrument evalueren. Daarom onze vraag aan u: wilt u deelnemen in een onderzoek naar de effectiviteit van de Ziektelastmeter?

Wat zoeken we?
De Universiteit van Maastricht is op zoek naar huisartsen en/of praktijkondersteuners die geïnteresseerd zijn in deelname aan een gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit van de Ziektelastmeter voor mensen met astma, COPD, diabetes type 2 en hartfalen, van 1 oktober 2019 (inclusie tot 1 april 2020) tot en met 1 oktober 2021. Of u in de interventie – of in de controlegroep kunt deelnemen, hangt af van het huisartsensysteem dat u gebruikt. Praktijken die deel kunnen nemen aan de interventiegroep zijn praktijken die gebruik maken van MicroHis. In de controle groep kunnen praktijken deelnemen die niet bekend zijn met de Ziektelastmeter COPD en die geen MicroHis hebben. In de studie worden totaal 60 huisartsenpraktijken geïncludeerd. 

Wat verwachten we van de deelnemende praktijken?

  • Werven van 5 tot 10 patiënten, met astma, COPD, diabetes mellitus type 2 en/of hartfalen.
  • Controlepraktijk: reguliere zorg blijven geven
  • Interventie: gebruik van de Ziektelastmeter bij elke controle-afspraak
  • Het invullen van een korte vragenlijst

Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie?
Ga dan naar www.ziektelastmeter.nl en vul uw gegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om het onderzoek verder toe te lichten.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Met vriendelijke groet,

Esther Boudewijns en Danny Claessens
Universiteit van Maastricht
emanager@maastrichtuniversity.nl
Tel: 043-3882836