Valrisico door medicatie opsporen

dankzij big data en slimme software

Valincidenten zijn doodsoorzaak nummer 8 in Nederland en de belangrijkste reden voor een bezoek aan de eerste hulp door senioren (100.000 per jaar). Medicijnen zijn een belangrijke risicofactor voor vallen. Maar welke personen lopen vooral risico en welk medicatiebeleid is zinvol? Het onderzoeksprogramma SNOWDROP, dat 18 februari 2020 van start ging, ondersteunt in de nabije toekomst zorgverleners en patiënten met deze vraag. 

Voorspellingsmodel in NHGDoc
Big data en slimme software maken het mogelijk om patiënten met een verhoogd valrisico door medicatie beter op te sporen en vallen te voorkomen.

Het SNOWDROP-onderzoek wil een bijdrage leveren door:

  • Het ontwikkelen van een voorspellingsmodel, op basis van big data, dat aangeeft wanneer iemand verhoogde kans heeft om te vallen.
  • Met het voorspellingsmodel een gezamenlijk medicatiebeleid ontwikkelen tussen huisarts en patiënt, gericht op het vermijden van vallen.

Het integreren van een voorspellingsmodel in NHGDoc is één van de concrete ontwikkelingen van het SNOWDROP-onderzoek. Daarnaast biedt het model straks patiëntspecifieke adviezen. Het advies voor de huisarts gaat via NHGDoc, het advies voor de patiënt via Pharmeon.

Samen maken we de zorg slimmer
Het onderzoek is een samenwerking tussen Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam, Elsevier, ExpertDoc en Pharmeon. We kijken uit naar deze veelbelovende samenwerking en om hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van dit maatschappelijke probleem. Samen maken we zorg slimmer!

SNOWDROP team - valrisico bij ouderen opsporen