Bijwerkingzoeker
Bent u ook veel tijd kwijt met het speuren naar bijwerkingen in de teksten van het Farmacotherapeutisch Kompas? De Bijwerkingzoeker helpt! Typ de bijwerking in (bijvoorbeeld ‘hyperglykemie’). De Bijwerkingzoeker toont vervolgens direct welke actuele geneesmiddelen van de patiënt deze bijwerking kunnen veroorzaken en met welke frequentie, op basis van de informatie uit het Farmacotherapeutisch Kompas.
Snel
met één druk op de knop ziet u welke geneesmiddelen van de patiënt de bijwerking kunnen veroorzaken
Slim
de zoekfunctie zoekt zowel op uw zoekterm als synoniemen voor de gebruikte zoekterm
Compleet
directe link naar de bijsluitertekst in het FK
Patiëntspecifiek
de Bijwerkingzoeker zoekt automatisch in de lijst van actuele medicatie van de patiënt

De Bijwerkingzoeker is een functionaliteit in NHGDoc die naar wens kunt activeren. Hiervoor betaalt u een additionele vergoeding van €10 euro (excl. btw) per normpraktijk per maand.
Waar vind ik de Bijwerkingzoeker?
U vindt de Bijwerkingzoeker op de Home van NHGDoc:
- Open het patiëntendossier
- Klik op de NHGDoc knop
- Ga bovenin het menu naar ‘Home’
- Klik op de knop ‘Bijwerkingzoeker’
Hoe werkt de Bijwerkingzoeker?
Typ in de zoekbalk de vermoedelijke bijwerking in van de patiënt en klik op zoeken. U ziet nu bovenaan de pagina het/ de geneesmiddel(en) die de bijwerking kunnen veroorzaken.
Frequentie: bij iedere bijwerking ziet u met welke frequentie de bijwerking voorkomt (zeer vaak, vaak, soms, zelden, zeer zelden, gemeld). De bijwerkingen worden getoond op volgorde van meest voorkomend naar minder voorkomend.
Startdatum: hier vindt u de startdatum van het (herhaal)recept
ATC: dit is de code van het geneesmiddel om het geneesmiddel te identificeren.
Link naar FK: Klik op het boekicoon voor een directe link naar de bijsluitertekst van het betreffende geneesmiddel op het FK.
Lijst van bijwerkingen: klik op het plus-icoon links van het geneesmiddel voor een lijst van alle bijwerkingen horend bij het geneesmiddel, gesorteerd op frequentie van voorkomen.
Zoekfunctie
De Bijwerkingzoeker zoekt in alle bijwerkingen van de geneesmiddelen die de patiënt gebruikt naar de bijwerking die u invoert in de zoekbalk. Hierbij maakt de Bijwerkingzoeker gebruik van uitgebreide synoniemlijsten. Zoekt u bijvoorbeeld op stijging leverenzymen? Dan zoekt de Bijwerkingzoeker ook op stijging transaminasen, stijging ALAT, ASAT, AF, yGT, bilirubine en LDH . Zoekt u op nausea dan zoekt de Bijwerkingzoeker ook op misselijkheid, enzovoorts.
Zoeken op exacte termen
Als u alleen wenst te zoeken op een exacte tekst en niet naar synoniemen of vergelijkbare klachten dan kunt u de optie ‘exact zoeken’ onder de zoekbalk aanvinken. De Bijwerkingzoeker zoekt dan alleen op de exacte tekst die u heeft ingevoerd.
Overzicht gebruikte zoektermen
U kunt zien op welke zoektermen de Bijwerkingzoeker precies heeft gezocht in de bijsluiterteksten van het FK om de bijwerking te vinden. Dit kunnen synoniemen zijn, maar ook vergelijkbare klachten die relevant zijn in het kader van uw zoekopdracht. Bijvoorbeeld: u zoekt op ‘buikpijn’. De Bijwerkingzoeker toont dan ook geneesmiddelen waarbij ‘buikramp’ en ‘maagpijn’ is vermeld in het FK.
Klik op het icoon ‘+’ naast ‘Termen waar wij op gezocht hebben’ om de lijst met gebruikte zoektermen open te klappen:
FAQ Bijwerkingzoeker
U kunt de Bijwerkingzoeker gebruiken indien u een abonnement heeft op NHGDoc en de Bijwerkingzoeker en één van de volgende HIS-en gebruikt: Bricks Huisarts, CGM HUISARTS, CGM WEBHIS ZORGDOSSIER, MicroHIS, OmniHIS Scipio of Promedico-ASP.
Gebruikt u geen HIS, maar bent u wel geïnteresseerd in de Bijwerkingzoeker voor uw systeem? Mail dan naar info@expertdoc.nl.
De bron voor de Bijwerkingzoeker is het Farmacotherapeutisch Kompas (FK). Alle wijzigingen die in het FK worden doorgevoerd worden één keer per maand geüpdatet in de Bijwerkingzoeker.
Dat kan komen door één van de volgende oorzaken:
- De Bijwerkingzoeker is nog niet geüpdatet (dit gebeurt 1 keer per maand)
- Het synoniem waar u op zoekt is nog niet opgenomen in onze synoniemendatabase. Mail in dit geval naar: info@expertdoc.nl of verstuur uw feedback via de Feedback knop in NHGDoc.
In het overzicht van zoektermen staan bijwerkingen met de exacte tekst waar u op gezocht heeft, maar ook andere synoniemen uit de synoniemgroep waarin deze tekst gevonden is. Dit kan soms zorgen voor onverwachte resultaten. Bijvoorbeeld: er is een synoniemgroep ‘bloedneus’. In deze groep zitten 4 termen:
- bloederige afscheiding neus
- epistaxis
- bloedneus
- neusbloeding
Als u nu zoekt op ‘afscheiding’. Dan vindt de Bijwerkingzoeker in de synoniemgroep bloedneus de term ‘bloederige afscheiding neus’. Deze bevat uw zoekterm afscheiding. De overige synoniemen uit de synoniemgroep bloedneus worden nu ook in het overzicht van zoektermen getoond.