Lareb

Bijwerkingen melden via NHGDoc

U kunt via NHGDoc op 3 manieren een geneesmiddelenbijwerking melden bij Lareb:

Via de knop “Meld bijwerking” bij Home. Klik op de NHGDoc knop in uw HIS en navigeer naar “Start” linksboven in het menu. U komt op de startpagina. Ook indien de NHGDoc-knop niet geel is, kunt u dus een bijwerking melden.

Via het Lareb-alert in NHGDoc, te vinden onder het tabblad “Lareb”. Dit alert verschijnt op het moment dat u een bijwerking, intolerantie of een allergie heeft geregistreerd in het dossier van de patiënt.

Via de knop “Zoek op Bijwerking” komt u op de Bijwerkingzoeker terecht. U vindt daar een link om een bijwerking bij Lareb te melden.

Direct of later melden

U krijgt de keuzemogelijkheid om het meldformulier direct of op een later moment in te vullen. Indien u ervoor kiest het meldformulier later in te vullen, ontvangt u 2 aparte e-mails: een e-mail van Lareb met daarin een link naar het meldformulier en een e-mail van NHGDoc met daarin een pincode. Met deze pincode kunt u inloggen om het meldformulier verder in te vullen. Deze informatie wordt verstuurd in aparte e-mails in verband met de beveiliging van gegevens.

Sneller melden

Het formulier is zo ontwikkeld dat u snel een melding kunt doen. Waar mogelijk is informatie uit het dossier van de patiënt al automatisch ingevuld. Zo kunt u makkelijk het geneesmiddel selecteren waarvan u vermoedt dat dit de bijwerking veroorzaakt heeft, waarna (indien beschikbaar) de voorgeschreven dosering, toedieningsweg en eventueel gekoppelde indicatie al worden ingevuld. Ook worden relevante episoden en labwaarden uit het dossier automatisch meegestuurd. Vanzelfsprekend bepaalt u daarbij zelf welke informatie wel of niet wordt meegestuurd en kunt u niet van belang zijnde of privacygevoelige episodes eventueel verwijderen.

Wanneer een bijwerking melden?

Meld die bijwerkingen waarvan u vindt dat uw collega's en/of patiënten het zouden moeten weten. Dat kunnen vermoedens van potentiële nieuwe bijwerkingen zijn, maar het kan ook gaan om bijzondere aspecten van bekende bijwerkingen, zoals de ernst, het beloop, of bijvoorbeeld het risico van het niet herkennen ervan in de praktijk.

Wie kan een melding doen?

Via NHGDoc kunnen alle medewerkers in de huisartsenpraktijk een melding maken van een bijwerking. Dat kan de huisarts zijn, maar ook de praktijkondersteuner of de praktijkassistente.