MicroHIS X als eerste inzicht in ziektelast met COPD-Ziektelastmeter van Universiteit Maastricht

Published by aegrosfeld@expertdoc.nl on

Voorbeeld Ziektelastmeter COPD in NHGDoc
DXC Technology 10 augustus 2017 | 

DXC Technology, ExpertDoc en de Universiteit Maastricht hebben een contract ondertekend voor het inbouwen van de COPD-Ziektelastmeter in MicroHIS X, het huisartseninformatiesysteem van DXC. De COPD-Ziektelastmeter werd eerder onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht ontwikkeld en nationaal erkend als baanbrekend. De COPD-Ziektelastmeter zet de patiënt en de ervaren ziektelast centraal, in plaats van de fysiologische aspecten van de ziekte.

Empowerment voor COPD-patiënten en shared care decision making
Samen met patiënten en hun zorgverleners, en op basis van specificaties van de Long Alliantie Nederland waarin onder meer zorgverzekeraars deelnemen, werd de COPD-Ziektelastmeter ontwikkeld in de vorm van een webapplicatie. Met behulp van ballonnen in de kleuren groen, oranje en rood geeft de Ziektelastmeter visueel inzicht in de veranderende ziektelast van een individuele patiënt.

“Door deze weergave komt snel naar voren wat belangrijk is in de ervaring van de patiënt, en soms ook lastig te bespreken is, zoals emoties,” zegt hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck van de Universiteit Maastricht. “De COPD-Ziektelastmeter geeft patiënten meer inzicht in wat zij zelf kunnen doen en wat de effecten daarvan zijn, en geeft hen ook meer inzicht in het waarom van de behandeling. Een voordeel is daarbij dat de arts niet alleen, maar samen met de patiënt beslissingen neemt: het leidt tot shared care decision making. De COPD-Ziektelastmeter geeft patiënten grip en werkt enorm motiverend.”

De kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van COPD-patiënten verbeteren significant als de Ziektelastmeter gebruikt wordt. Op basis van deze resultaten heeft de Long Alliantie Nederland besloten om het instrument breed te gaan implementeren.

Categories: Nieuwsarchief